Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Κρεατόπιτα Κεφαλλονίτικη


Υλικά: 

Για τη γέμιση:
  • 2 κιλά άπαχο κρέας (1 κιλό μοσχάρι και 1 κιλό χοιρινό)
  • ½ κιλό ρύζι νυχάκι
  • 2 ντομάτες
  • 2,5 κ.σ. πελτέ
  • 1 αυγό
  • 250 γρ. κεφαλίσιο τυρί τριμμένο
  • 4 φλυτζάνια ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι νερό
  • αλάτι (η ποσότητα κατά προτίμηση)
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 10 βώλους μαύρου πιπεριού
  • 10 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 8 σκελίδες σκόρδο
  • λίγο μαϊντανό
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. σάψυχο (μαντζουράνα)
Για το φύλλο:
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • 100 γρ. κεφαλίσιο τυρί
  • 1 + ½ φλυτζάνι γάλα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
Εκτέλεση: 

Για την παρασκευή της γέμισης, σε μια κατσαρόλα κόβουμε το κρέας σε μικρα κομμάτια (όπως στο σουβλάκι) και το σοτάρουμε με 1 φλυτζάνι λάδι για 5 λεπτά. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε το κρέας να μαλακώσει στα υγρά του. 

Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, κόβουμε το μαϊντανό, ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις ντομάτες και προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μούλτι ώστε να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. 

Κατόπιν στην κατσαρόλα με το κρέας προσθέτουμε το ρύζι, όλα τα μπαχαρικά, το αλάτι, 2 φλυτζάνια λάδι, το αυγό, το τυρί, τον πελτέ και το μείγμα από το μούλτι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά ακόμα. 

Για την παρασκευή του φύλλου, σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με τα χέρια. Η ζύμη πρέπει να είναι λίγο σφιχτή (αν χρειαστεί να την αραιώσουμε προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί να τη σφίξουμε προσθέτουμε λίγο αλεύρι). 

Παίρνουμε παραπάνω από την μισή ζύμη για το κάτω φύλλο και την ανοίγουμε έτσι ώστε να μη γίνει πολύ λεπτή  Το ίδιο επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη για το πάνω φύλλο. 

Για την παρασκευή της πίτας, στρώνουμε σε καλά λαδωμένο ταψί το κάτω φύλλο και προσθέτουμε το μείγμα της κατσαρόλας με προσοχή για να μην σκιστεί το φύλλο και να είναι τοποθετημένο στο ταψί ομοιόμορφα. 

Προσθέτουμε το ½ φλυτζάνι λάδι και σκεπάζουμε την πίτα μας με το πάνω φύλλο. Κόβουμε το περίσσευμα με τον πλάστη και ενώνουμε τα δύο φύλλα πολύ καλά μεταξύ τους ώστε να μην ξεχειλίσει η γέμιση. Προσθέτουμε από πάνω το υπόλοιπο ½ φλυτζάνι λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά παρακολουθώντας το ψήσιμο για να μην αρπάξει η πίτα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου