Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Αλφαβητάρι της γευσιγνωσίας του κρασιού ABC-Book of art of wine taste


Κρασιά
Αλφαβητάρι της γευσιγνωσίας του κρασιού
Για να εκτιμήσουμε ένα κρασί ή την ποιότητά του, πρέπει να το δοκιμάσουμε,
να το φέρουμε σε επαφή με τις αισθήσεις μας. Αν μάλιστα αυτή η διαδικασία συστηματοποιηθεί , τότε είναι γευσιγνωσία.
Κατ' αρχήν με το
ΜΑΤΙ προσέχουμε τις αποχρώσεις, την ένταση του και
την καθαρότητα. Με τη
ΜΥΤΗ εντοπίζουμε τα αρώματα και την ένταση τους.
Προτού το καταπιούμε , το κρατάμε στο
ΣΤΟΜΑ, για να διαπιστώσουμε
τα αρώματα, την γεύση τους, και την ισορροπία (οξύ, πικρό, γλυκό κλπ)
Από όλα αυτά βγάζουμε το
ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
ΑΣΥΡΤΙΚΟ ... Η δροσιά στο ποτήρι σας
Από τις κορυφαίες λευκές ελληνικές ποικιλίες
Το πιο δυνατό χαρτί της, είναι η συνύπαρξη στο κρασί υψηλού αλκοόλ και οξύτητας. Μειονέκτημα της από την άλλη, τα διακριτικά αρώματα,
που είναι σε υπερβολικό βαθμό.
Εμείς προτείνουμε:
Παπαιωάννου, πλαγές Αη Λια βαρέλι
Αμπελώνες, Αγ. Παύλου Τσάνταλη (Sauvignon Blanc, Ασύρτικο)
Ασύρτικο Μπουτάρι


FUME ... Το ξύλο το πάει στον παράδεισο
Τα τελευταία χρόνια τα λευκά κρασιά , που έχουν παλιώσει σε βαρέλια
έγιναν μόδα και στην Ελλάδα.
Εδώ δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την μοναδική τους ικανότητα
να ταιριάζουν με ποικιλία φαγητών. Τα καταφέρνουν θαυμάσια τόσο με το ψάρι , όσο και με το κρέας. Σε καμία περίπτωση όμως με πλούσιες κόκκινες σάλτσες
και τα φίνα οστρακοειδή.
Θεωρητικά τουλάχιστον , μόνο τα καλύτερα κρασιά μπορούν όχι μόνο
να αντέξουν , αλλά και να επωφεληθούν από την παλαίωση σε βαρέλι.
Στην συνέχεια έρχεται το ίδιο το βαρέλι.: τα αρώματα του ξύλου και η ελαφριά , ελεγχόμενη οξείδωση του κρασιού ( χάρη στο οξυγόνο που διαπερνά ,
σε μικρές ποσότητες το ξύλο), του χαρίζουν αρωματική πολυπλοκότητα
και ωριμότητα.
Μερικά από τα χαρακτηριστικά των fume:
Αρώματα βανίλιας, ξηρών καρπών, καφέ, καψαλισμένου ψωμιού, κακάο,
ξύλου, γεύση πλούσια ή στρογγυλή.
Βέβαια, το βαρέλι δεν αποτελεί. πανάκεια και δεν εξασφαλίζει καλό κρασί.
Οι περισσότεροι οινοποιοί, φαίνεται να μην έχουν ανακαλύψει όλα
τα μυστικά του ξύλου . Εξ αλλού δεν ενδείκνυνται όλες οι ποικιλίες για παλαίωση. Κατάλληλα είναι τα Chardonnay και τα Sauvignon Blanc, ενώ το Μοσχοφίλερο
δεν κερδίζει από το ξύλο και, το πληθωρικό Ασύρτικο προδίδεται,
από την έλλειψη πρωτογενών αρωμάτων.
Εμείς προτείνουμε :
Fume Γεροβασιλείου (Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά)
Fume Παπαιωάννου (Chardonnay)

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ Η ΑΓΙΩΡΙΤΙΚΟ?
Οι δύο σημαντικότερες κόκκινες ελληνικές ποικιλίες , δίνουν κρασιά
που γοητεύουν αλλά και διχάζουν γευσιγνώστες και καταναλωτές.
Συνήθως τα πλεονεκτήματα του ενός , είναι πρόβλημα του άλλου.
Οι διαφορές τους είναι πολλές και γι'αυτό και τα δύο έχουν φανατικούς φίλους.
Το ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ απαιτεί τέλειες συνθήκες για φτάσει ψηλά. Όταν όμως συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις , είναι ικανό να χαρίσει κρασιά με ξεχωριστό χαρακτήρα και πολύπλοκη προσωπικότητα.
Η τονισμένη οξύτητα και οι τανίνες του, σε συνδυασμό με το μέτριο "σώμα" του
και τα αρώματά του (ντομάτα, ελιά), αναζητούν πολλές φορές την συνδρομή μιας ποικιλίας, όπως τα Merlot ή τα Cabernet.
Αντιθέτως , το ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ, εύκολα καταλήγει σε ένα ευχάριστο αποτέλεσμα ,δύσκολα όμως χαρίζει κρασιά με ξεχωριστό χαρακτήρα. Πάντως,
είναι το βελούδινο ελληνικό κρασί.
Για εσάς διαλέγουμε :
ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ:Νάουσα Μπουτάρη , Ξινόμαυρο Μπουτάρη, Κτήμα Βογιατζή
ή /και Merlot Cabernet), Κτήμα Γιαννακοχώρι, Γ. Μπουτάρη.
ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ: Νεμέα Μπουτάρη, Κτήμα Παπαιωάννου, Αγιωργίτικο Μπουτάρη, Κατώγι Αβέρωφ και Cabernet.

CABERNET SAUVIGNON - SYRAH-MERLOT... οι αντίπαλοι στο κόκκινο κρασί.1.Το CABERNET SAUVIGNON, κατάφερε να εκφράσει τα γούστα των καταναλωτών όλων του κόσμου. Τα χαρακτηριστικά του θεωρούνται
τα επιθυμητά για κάθε κόκκινο κρασί: είναι πλούσια, έχουν φρουτώδη αρώματα, τανίνες και μέτρια οξύτητα.
Έγινε σταρ στο Bordeaux (Γαλλία) το 1855 και από τότε δεν υπάρχει οινοπαραγωγός σε όλο τον κόσμο , που να μην έχει επενδύσει επάνω του:
Στην Αυστραλία, στην Καλιφόρνια, στην Ιταλία, στην Ελλάδα.
Αν θέλαμε να αναφέρουμε μερικά βασικά χαρακτηριστικά των ανά τον κόσμο Cabernet, θα λέγαμε ότι τα καλά γαλλικά και ιταλικά κρασιά είναι
πιο σύνθετα από αρωματική άποψη και επιδέχονται μεγαλύτερη παλαίωση,
τα καλιφορνέζικα είναι πιο πλούσια και με το εντονότερο το χαρακτήρα της ωρίμανσης σε καινούργια δρύινα βαρέλια, ενώ τα αυστραλέζικα πιο βελούδινα
και σαρκώδη, με έντονο χαρακτήρα φρούτου. Οι άλλες χώρες ή περιοχές που παράγουν Cabernet ακολουθούν συνήθως κάποιο από τα παραπάνω στιλ.
Στην Ελλάδα οι βασικότερες περιοχές που παράγουν Cabernet Sauvignon
είναι η Βόρεια Ελλάδα, όπου οι περισσότεροι παραγωγοί ακολουθούν
το γαλλικό μοντέλο, καθώς και η Πελοπόννησος, όπου κυριαρχούν
τα πρότυπα του Νέου Κόσμου (Αυστραλία ή Καλιφόρνια)
Για εσάς διαλέξαμε :
Cabernet Sauvignon Μπουτάρη, Πορφυρός Σπυρατωζου, Νέα Δρυς Αντωκοπούλου, Αμέθυστος κτήμα Λαζαρίδη, Cabernet Sauvignon Χατζημιχάλη, Μετόχι Τσάνταλη.
2.Τα πικάντικα SYRAH, το βελούδινο και φρουτώδη MERLOT, απειλούν το θρόνο του Cabernet, και κερδίζουν φανατικούς οπαδούς με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Διαλέγουμε για εσάς:
SYRAH: Κτήμα Γεροβασιλείου (Merlot και Syrah)
MERLOT:Merlot Τσάνταλη
Merlot Μπουτάρη

ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ ΚΡΑΣΙΑ ... Γλυκιές αρμονίες
Η ποικιλία τους είναι συγκλονιστική, το ίδιο και οι ηδονές που χαρίζουν.
Πλεονέκτημά τους είναι το γεγονός , ότι είναι τα πιο ευχάριστα για να τα πιει κανείς "ασυνόδευτα".
Άλλωστε, τίποτα δεν ενοχλεί σ' αυτά : δεν υπάρχει η στιφάδα του κόκκινου που "ψάχνει" ένα κρέας, ούτε η οξύτητα ενός λευκού που αναζητά κάτι
για να την τιθασεύσει. Θεωρητικά , τα γλυκά μοσχάτα είναι ότι καλύτερο
παράγει η Ελλάδα , στον χώρο του κρασιού.
Εμείς διαλέξαμε για εσάς :
Port
Sherry
Μοσχάτο Λήμνου
Σάμος Vin Doux

Wines
ABC-Book of art of wine taste
In order to estimate a wine or its quality, we have to taste it, to bring it in contact with our senses. If this procedure becomes systematic, it is the art of wine taste. In the beginning with the
EYE we look at its shades, its intensity and the clearness.With the NOSE we restrict the spices and their intensity. Before we swallow it we keep it the MOUTH to testify the spices, their taste and the balance (sour, bitter, sweet etc). From all these we exact the final conclusion.
ASSYRTIKO... Freshness in your glass
From the top white greek varieties
Its stronger card is coexistence in this wine of high alcohol and acidity. Disadvantage, on the other, is the distinctive spices that are in extraordinary rate.
We suggest:
Papaioannou, Plagies Ai-Lia -barrel, Ampelones, Ar. Pavlou Tsantalis (Sauvignon Blanc, Assyrtiko)
Assyrtiko Boutaris


FUME Last years, white wines that have become old in barrels, are in fashion in Greece too. We could not fail to mention their unique ability to match with a variety of food.They do well with fish, as well as with meat. In no way although with rich red sauces and fine ostracea. In theory -at least- only the best wines can not only endure but also benefit from becoming old in barrels. Next comes the barrel itself. Woods smell and slight controlled wine oxidation (due to oxygen that passes through wood in small quantities) reprieve spice complexity and maturity.
Some of fume
s characteristics:
Spices of vanilla, dry nuts, coffee, scorched bread, cocoa, wood, taste rich and round.
Ofcourse, barrel is not a panacea and does not provide good wine by itself. Most wine manufacturersseem nott to have discover all of wood
s secrets. Besides, are not all varieties proper for becoming old.More proper are Chardonnay and Sauvignon Blanc, while Moschofilero does not make profit from wood, and plethoric Assyrtiko is being betrayed, from lack of original spices.We suggest:
Fume Gerovassileiou (Sauvignon Blanc, Malagouzia)
Fume papaioannou (Chardonnay)

XINOMAYRO (Sour-black) or AGIORGITIKO?
The two most important red greek varieties, give wines that charm but also divide wine fans and consumers. Advantages of one are problem of the other. Their differences are many and that is the reason they both have fanatic friends. Xinomayro deserves perfect conditions to get high. Given the necessary conditions, is able to produce wines with distinguishing character and complex personality. Intense acidity and its tanines in combination with its average
body and its spices (tomato, olive) seek sometimes the contribution of a variety like Merlot or Cabernet.
On the contrary, Agiorgitiko easily ends to a happy result, but it is difficult to give wines with a distinguishing character. Anyway it is the velvet greek wine.
We select for you:
Xinomawro: (naussa Boutaris, Xinomayro Boutaris, Ktima Bogiatzis
and/or Merlot Cabernet, Ktima Giannakochori, J. Boutaris
Agiorgitiko: Nemea Boutaris, Ktima Papaioannou, Agiorgitiko Boutaris,
Katogi Averof and Cabernet.

CABERNET-SAUVIGNON, SYRAH-MERLOT ... the rivals of red wine
1.CABERNET SAUVIGNON, managed to express the savour of the consumers worldwide. Its characteristics considered desirable for all rd wines: they are rich, have fruity spices, tanines and average acidity. It became a star at Bordeux (France) in 1855, and since then there is no wine manufacturer worldwide that has not invested on it. Australia, California, Italy, Greece... If we would like to refer some of Cabernets basic characteristics, we should say that good french and italian wines are richer, from spice point of view, and may become old easier, californian ones are richer and with more intense the character of becoming old in new oak barrels, while australian are more velvet and fleshy, with intense fruit character. Other countries or regions producing Cabernet usually follow one of the above styles. In Greece, basic areas producing Cabernet-Sauvignon are Northern Greece, where most producers folow the french model, as well as Peloponese where New Worlds (Australia or California) standards are dominant. We select for you:
Cabernet-Sauvignon Boutaris, Porfyros Spyratozou, Nea Drys (New Oak) Antvn;opoulos, Amethystos Ktima Lazaridis, Cabernet-Sauvignon Chatzimihalis, Metochi Tsantalis.
Spicy SYRAH, velvet and fruity MERLOT, threaten Cabernets throne and gain fanatic supporters very quickly. We select for you:
SYRAH: Ktima Gerovassileiou (Merlot and Syrah)
MERLOT: Merlot Tsantalis, Merlot Boutaris

DESSERT WINES.. Sweet harmonies
Their variety is exciting, as well as the charms that give. Its advantage the fact that is more pleasant to drink it without escort. Nothing disturbing exists in it: not the harshness of red that seeks a meat, nor the acidity of white that seeks something to master it. Theoretically, sweet moschato is the best product of Greece in wines field.
We select for you: Port, Sherry, Moschato of Lemnos, Samos Vin Doux

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου